• A-
    A+

150 нових автобусів курсують у Дніпрі завдяки відновленій конкуренції

Опубліковано 12 липня 2021 року о 08:40

Завдяки втручанню Південно-східного міжобласного територіального відділення АМКУ (далі – відділення) було усунуто бар’єри, що обмежували конкуренцію у наданні послуг з перевезення пасажирів на маршрутах громадського транспорту у місті Дніпро.

Мова йде про 75 міських автобусних маршрутів загального користування, організацією яких займається Департамент транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради.

Згідно з чинним законодавством, місцева влада має обирати перевізників пасажирів на автобусних маршрутах загального користування шляхом проведення конкурсу. Однак, як встановило відділення, з 2018 року (після закінчення строку дії договорів, укладених на основі конкурсів у 2013 та 2015 роках) і до 2020 року такі перевезення здійснювалися на основі лише тимчасових 3-місячних договорів.

Ці дії місцевої влади порушують законодавство про захист економічної конкуренції. Тож 16.07.2020 рішенням адміністративної колегії відділення зобов’язало Департамент транспорту та транспортної інфраструктури ДМР припинити порушення. Завдяки цьому, з лютого 2021 року, уже проведено три конкурси на 52 маршрутах. Із перевізниками укладено договори на 5 років. Наприкінці липня цього року буде проведено четвертий конкурс.

Завдяки втручанню відділення було знято бар’єри для потенційних конкурентів. Тож якість послуг значно покращилася. І тепер дніпряни користуються комфортним транспортом. Старі та тісні автобуси змінили 150 автобусів великої місткості. Вони низькопідлогові, доступні для маломобільних груп населення, обладнані сучасною системою обігріву та кондиціонування салону, електронними табло, зручними сидіннями та доступом до мережі wi-fi.  

 «Це не єдина справа на ринку пасажирських перевезень, якою займалося відділення останнім часом. Приміром у 2020 році ми виявили змову на ринку нерегулярних перевезень пасажирів. Суб’єкти господарювання узгодили свої дії під час підготовки та участі в 16 публічних закупівлях. Замовниками у них були комунальні позашкільні навчальні заклади Кам’янського. Змовники оскаржували рішення адміністративної колегії відділення у суді. Однак постановою Верховного Суду наприкінці червня 2021 було поставлено остаточно крапку та визначено правильність рішення відділення», – зазначив голова відділення Дмитро Мельник. 


Також, за словами керівника, крім дослідження зазначених ринків, зараз проводиться робота на ринку послуг з постачання теплової енергії. Так, з початку року суб’єктам господарювання надано 5 рекомендацій про припинення дій щодо нездійснення перерахунків плати споживачам за теплову енергію. На виконання цих рекомендацій тепловиками було здійснено перерахунки бюджетним установам та бізнесу на суму понад 50 млн. грн.  

Відділення і в подальшому буде сприяти розвитку конкуренції у регіоні та запобігати проявам можливих порушень конкуренційного законодавства, обіцяє Дмитро Мельник.

 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux