• A-
    A+

ПІДСУМКИ РОБОТИ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ ЗА 2019 РІК

Опубліковано 30 березня 2020 року о 10:04

ПІДСУМКИ РОБОТИ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ ЗА 2019 РІК

 

В рамках виконання основних завдань щодо реалізації конкурентної політики Дніпропетровським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України (далі – Відділення) впродовж 2019 року розглянуто 73 заяви суб’єктів господарювання про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та 144 звернення громадян.

За результатами розгляду заяв та з власної ініціативи у 2019 році розпочато 18 справ про порушення конкуренційного законодавства.

Всього припинено 42 порушення та дії з ознаками порушень законодавства про захист економічної конкуренції, з них:

-          Відділенням припинено 7 порушень та дій зловживання монопольним (домінуючим) становищем;

-          Припинено 6 порушень у вигляді недобросовісної конкуренції;

-          Припинено 7 антиконкурентних дій органів влади та органів місцевого самоврядування;

-          Припинено 13 порушень у вигляді антиконкурентних узгоджених дій.

Опрацьовано 73 проекти рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, з них погоджено 36 проектів рішень, відмовлено в погодженні 37 проектів рішень.

Проведено 3 перевірки суб’єктів господарювання на предмет дотримання законодавства про захист економічної конкуренції, за результатами перевірки розпочато розгляд однієї справи.

         За 2019 рік загальна сума штрафів, сплачених порушниками законодавства про захист економічної конкуренції складає 3 млн. 141 тис. 946 грн.

Економічний ефект за 2019 рік від припинення порушень та дій, які містять ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції, складає 167 млн. 439 тис. 066 грн.

Важливу увагу в своїй роботі відділення приділяло запобіганню порушенням конкуренційного законодавства. З цією метою Відділенням суб’єктам господарювання, органам державної влади, самоврядування надано 54 рекомендацій щодо проведення заходів, спрямованих на розвиток підприємництва та конкуренції.

Впродовж 2019 року свою роботу Відділення зосереджувало на ринках скрапленого газу; надання послуг, пов'язаних з приєднанням до мереж електропостачання, водопостачання та водовідведення, постачання теплової енергії; ритуальних послуг; поводження з побутовими відходами; оренди земельних ділянок; розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності; роздрібної торгівлі лікарськими засобами; перевезення пасажирів та багажу на автобусних маршрутах громадського призначення тощо.

У І кварталі 2019 року Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного Комітету України прийняла рішення у справі щодо зловживання монопольним становищем ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго»

Як встановлено Відділенням, з метою захисту власних інтересів та стягнення коштів із боржника ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго», використовуючи свою ринкову владу, знехтувало інтересами понад 1600 споживачів та вчинило дії, які призвели до припинення постачання електричної енергії не тільки боржнику, а й іншим споживачам, електроустановки яких живились від знеструмлених технологічних мереж.

Рішенням Тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України від 27.02.2019 № 11-р/тк визнано такі дії ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим пунктом 2 статті 50 та частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з розподілу електричної енергії (передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами) та накладено на порушника штраф у розмірі 3 486 751 грн.

У листопаді 2019 року Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного Комітету України прийняла рішення у справі щодо антиконкурентних узгоджених дій ТОВ «Бустер» і ТОВ «ТБМ-Строймонтаж» під час проведення державних закупівель.

Відділенням було проведено дослідження щодо порушень ТОВ «Бустер» і ТОВ «ТБМ-Строймонтаж» законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів на закупівлю за державні кошти робіт із проведення «заходів для запобігання зсуву ґрунтового масиву на правому схилі Рибальської балки, у районі аварійного нежитлового будинку № 90 по вул. Нахімова у м. Дніпропетровську, будівництво» та «заходів для запобігання зсуву ґрунтового масиву на правому схилі Рибальської балки, у районі аварійного нежитлового будинку 10 по вул. Гавриленка у м. Дніпропетровську», які проведені Департаментом благоустрою та інфраструктури Дніпропетровської міської ради.

За результатами дослідження Тимчасова адміністративна колегія Комітету визнала антиконкурентні узгоджені дії ТОВ «Бустер» і ТОВ «ТБМ-Строймонтаж», які стосуються спотворення результатів вказаних вище торгів, порушеннями Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Як наслідок, узгоджена поведінка відповідачів призвела до усунення конкуренції між ними, наявність якої є необхідною умовою при проведенні торгів, внаслідок чого право на укладання договорів за результатами проведення торгів переможцем отримано не на конкурентних засадах, чим було спотворено результати цих торгів.

За вчинені порушення на ТОВ «Бустер» і ТОВ «ТБМ-Строймонтаж» накладено штраф у розмірі 5 234 886 грн. загалом.

 

Також у листопаді 2019 року Тимчасова Адміністративна колегія Антимонопольного комітету України прийняла рішення у справі щодо недобросовісної конкуренції ТОВ «Лесаффр Україна» на ринку виробництва дріжджів

За результатами дослідження, проведеного Відділенням дії ТОВ «Лесаффр Україна» у вигляді використання без дозволу (згоди) ТОВ «Компанія БАЛЕКС», позначення «ЗЕЛЕНИЙ ЗМІЙ» на упаковках дріжджів спиртових, схожого на знак для товарів та послуг «МІЦНИЙ ЗМІЙ», який раніше почало використовувати у своїй господарській діяльності ТОВ «Компанія БАЛЕКС», що може призвести до змішування діяльності ТОВ «Лесаффр Україна» з діяльністю ТОВ «Компанія БАЛЕКС», визнані порушенням, передбаченим статтею 4 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді неправомірного використання позначень.

Зважаючи на час тривання порушення, розмір доходу (виручки) від реалізації продукції, пов’язаного з порушенням, Тимчасовою Адміністративною колегією накладено штраф у розмірі 2 000 000 грн.

Протягом 2019 року Відділенням за узгодженні дії під час підготовки та участі у закупівлях за державні кошти товару: «Води мінеральні та напої безалкогольні», які проводилися державним підприємством «Придніпровська залізниця»  у червні  2014 року притягнуто до відповідальності ТОВ «ЮТИС» та ТОВ «АВИТОН» на суму 136,0 тис.грн. загалом.

Також відділенням оштрафовано ФОП Високопоясна М.П., ФОП Сутисський П.Д., ФОП Сутисський Д.П., ФОП Ардель М.В., ТОВ «ДНЗ ТРЕЙД» загалом на 356 тис. 850 грн. за спотворення результатів торгів. Так, суб’єкти господарювання узгодили свої дії під час участі у торгах, які проводились Відділом освіти, молоді та спорту Криничанської районної державної адміністрації на закупівлю за державні кошти «М'ясо (філе куряче заморожене)», «М'ясо (яловичина охолоджена без кісток)»  та «М'ясо (філе куряче охолоджене)».

У ІІІ кварталі 2019 року Відділення оштрафувало ТОВ «Грейн Трейд ЛТД» та ПП «Колесо+» на 136,0 тис.грн. загалом за спотворення результатів торгів. Як встановило Відділення, ТОВ «Грейн Трейд ЛТД» та ПП «Колесо+» узгодили свої дії під час підготовки та участі у закупівлях за державні кошти товару: «централізоване опалення (теплова енергія)», які проводилися Квартирно-експлуатаційним відділом м. Дніпропетровська у липні 2016 року. Узгоджена поведінка призвела до усунення конкуренції між ними, наявність якої є необхідною умовою при проведенні торгів, внаслідок чого право на укладання договору за результатами торгів одним із учасників отримано не на конкурентних засадах, чим було спотворено результати цих торгів. За вчинення порушення конкуренційного законодавства на ТОВ «Грейн Трейд ЛТД» та ПП «Колесо+» накладено штрафи у розмірі 136,0 тис.грн. загалом.

У листопаді 2019 року Відділення оштрафувало ТОВ "СПГ ФЕНІКС" та ТОВ "ДП ЗАХИСТ" загалом на 217,0 тис. грн. за спотворення результатів торгів. Суб’єкти господарювання узгодили свої дії під час підготовки та участі у двох публічних закупівлях за державні кошти  «послуги з захисту будівлі від прямих попадань блискавки і вторинних її проявів», що проводились у 2018 році Відділом освіти і науки Нікопольської міської ради.

Першотравенською міською радою Дніпропетровської області припинені дії, які містять ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції шляхом врахування рекомендацій Відділення, які надані Першотравенській  міській раді щодо припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, а саме встановлення додаткових вимог та обмежень, не передбачених нормативно-правовими актами України при розміщенні тимчасових споруд. На виконання рекомендацій міською радою прийнято рішення, яким скасовано порядок розміщення тимчасових споруд, що не відповідав вимогам законодавства про захист економічної конкуренції. Першотравенська міська рада повідомила, що в подальшому буде керуватися порядком розміщення тимчасових споруд, затвердженим Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Підгородненською міською радою враховані рекомендації Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України. Територіальним відділенням надані рекомендації Підгородненській міській раді щодо припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, а саме встановлення додаткових вимог, не передбачених нормативно-правовими актами України при розміщенні тимчасових споруд. На виконання рекомендацій, міською радою прийнято рішення, яким скасовано порядок розміщення тимчасових споруд, що не відповідав вимогам законодавства про захист економічної конкуренції. Підгородненська міська рада повідомила, що в подальшому буде керуватися порядком розміщення тимчасових споруд, затвердженим Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux